KEDİ VE KÖPEKLERDE BAKIM

Giriş Kliniğimiz Pet Info Fotoğraf Galerisi Bize Ulaşın


 

KEDİ VE KÖPEKLERDE BAKIM

Kişisel bakım ve estetik yüzyıllardır bizlerin vazgeçilmezi olmuştur. Hatta kozmetik sektörü son yıllada inanılması güç bir yol katetmiş yeryüzünde birçok ülkenin geçim kaynağı haline gelmiştir....Bizlerde hal böyleyken ya minik dostlarımızda bakım?

Onların bakımlarında muhakkaki ilk akla geleni tüy bakımıdır; aileleri her ne kadar tüyleri çok döküldüğünde bundan rahatsız olduğu için kuaförlerine götürsede normade her gün tüylerin düzenli taranması ve senede en az 3 kez kuaförde tüy bakımı ve traşın yapılması gerekmektedir. Yıkama  sıklığı minumum ayda bir köpeğimizin tüy yapısına uygun bir şampuanla yapılmalıdır çok sık yıkamak onun derisine zarar verdiği gibi tüylerin dökülmesinide arttıracaktır. Unutmayalım ki her köpek ırkının kendi özelliklerine göre traş edilmesi gerekmektedir yaz aylarında traş olmayanlar hem çok fazla tüy dökecek hemde onun için daha sıcak bir yaz olacaktır. Yıkama sırasında kulaklar iyi korunmalıdır yoksa kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlamış olabiliriz korunmak için yıkama sırasında kulak içine bir pamuk konulabilir ve kulağa direkt su tutulmamalıdır. Haftada bir onlar için hazırlanmış kulak solüsyonları ile kulak kepçesi güzelce temizlenmelidir eğer kulak akıntısında artış yada anormal bir koku alındığında hiç vakit kaybetmeden Veteriner Hekiminize götürülmelidir. Özellikle yaz aylarının başlaması ile pisi pisi otları kulak kanalına girerek ilerlemektedir,  korunmak için bu otların olduğu yerlerde gezilmemeli sokaktan eve gelindiğinde kulak kepçesi gözlenmelidir.

Ağız bakımına gelince ağız sağlıgı bozulmuş kedi yada köpeğimizin en başta sindirim sistemi ve hayati organlarının bir çoğunun fonksiyonel bozuklukları unutulmamalıdır çürümüş dişler ağrıya neden olduğundan çiğneme olmayacak ve besinler parçalanmadan yutulacaktır. Pis bir ağız kokusunun çoğunlukla sebebi diş taşlarıdır diş taşlarının oluşmaması için dişler yemekten sonra fırçalanmalı yumuşak gıdalar verilmemeli dir. Eğer dostlarımızın dişlerinde sarı kahverengi oluşumlar görüyoriseniz ilk iş kurumamaya geçmektir hatta onlar için tartar diyetleri bile vardır buna rağmen çözüm alamamışsak Veteriner Hekiminizden yardım alabilirisiniz. Diş taşalrının temizlenmesi ve çürük dişlerin uzaklaştırılması kokunun azalmasını sağlayacakır.

Tırnaklar kedilerin en büyük silahıdır  ve hiç bir zaman bu silahlarını kaybetmek istemezler ama çok fazla uzadıklarında koltuklarımızı halılarımızı kıyafetlerimizi tırnak makası olarak kullanırlar hatta bazen istemeden de olsa oyunları sırasında bizleri de tırmalarlar. Köpekler sokakta  yürüyüş yaptığından çok fazla kesilmesi gerekmez ama uzun süre  evde beslenenlerde rutin tırnak bakımı şarttır. Onlar için üretilmiş tırnak makası ile tırnaklar her onbeş günde bir kesilmelidir böylece koltuklarımızı uzun süreler kumaşına zarar gelmeden kullanabiliriz. Tırnak keserken damarlı bölgeye çok fazla yaklaşılmamalıdır yoksa bakım onlar için eziyet olabilir derin kesilen tırnak hem kanamaya sebep olacak hemde geçici bir topallık yaşatacaktır.

Gözler kedi ve köpeklerde cidden kalbin aynasıdır onlar görme organı olduğu gibi aynı zamanda bir ifade aracıdır. Kediler patilerini yalayarak gözlerini temizlselerde bazen yetersiz kalırlar köpeklerde parlak bir göz her zaman sağlığın ifadesidir. Sabahları uyandıklarında bazen gözlerinde çapakları olabilir ve bizler bunu farkettiğimizde temizlemek için uygun bir göz temizleme solusyonu kullanabiliriz. Aileler bazen çayla pansumanı tercih ederler ama bunun yanlış olduğu unutulmamalıdır. Doğusu bize düşen bu bakımları yaparken Veteriner Hekimimizin tavsiye ettiği ürünleri kullanmaktır. Unutmayın ki bakımlı bir pet aynı zamanda sizin bir aynanızdır. Petle yaşamak bir hobi değil bir kültürdür bakımsız bir kedi yada köpek sizin aynanız olmasın.

Veteriner Hekimi Bülent DÖLEN

<<Bir önceki konu

Konular

Bir sonraki konu>>


[Giriş] [Kliniğimiz] [Pet Info] [Fotoğraf Galerisi] [Bize Ulaşın]

© Copyright 2004 AK-VET Veteriner Kliniği