AMAN DİKKAT !!! KAZA GELİYORUM DEMEZ

Giriş Kliniğimiz Pet Info Fotoğraf Galerisi Bize Ulaşın


 

AMAN DİKKAT !!!

KAZA GELİYORUM DEMEZ

Özellikle yaz aylarının başlamsı ile minik dostlarımızın başına gelmedik kalmaz özellikle kedilerde yüksekten düşmeler, köpeklerde trafik kazaları en sık rastlananıdır. Kazalardan kurtulmak çoğu zaman imkansız olsada küçük tedbirler bazan hayat kurtarmaktadır. Bazan da kaza sonrasında minik dostlarımıza bilinçli yaklaşım onun kazadan en az etkilenmesini sağlayacak hatta hayatını kurtaracaktır. Tabi ki tedbir en önemli unsurdur. Bazan aklımıza gelmeyen başımıza gelir bu durumda ne yapmalıyız nasıl davranmalıyız. Kısa kısa bundan bahsdelim...

İlk yapmamız gereken sakin olmaktır. Şartlar ne olursa olsun sakin olmalıyız paniğin onun ve çaresizliğin onun hayatına sebep olabileceğini unutmamalıyız. Travma sonrası ilk yapılacak iş sakince ona yaklaşıp iyice onu gözlemektir. Hoyratca davranmadan onun yatış pozisyonunu düzeltmli nefes almasını kolaylaştıracak şekilde yatırmalıyız. Balkondan düşmelerde yada trafik kazalarında herzaman kırık ve iç kanama şüphesi olmalıdır. Yavaşca sedye yapabileceğimiz bir karton yada battaniye gibi bir nesneye alınmalı ve hiç vakit kaybetmeden Veteriner Hekiminize müracat edilmelidir. Eğer kanama var va yavrumuz kan kaybediyorsa mendil yada bir kumaş parçası sıkıca yaraya basılmalı eğer kanama vücüdün uç kısımlarında ise yara üzerinden bir turnike konumalıdır.

Yabancı cisimler özellikle yaz aylarnda pisi pisi otları, balık oltası çengelleri, batıcı yada kesici cam ve metal parçalarıyla şekillene batma ve kesme yaralarına sık rastlanır. Özellikle  kulak ve ayağa batan pisi pisi otlar battığında batan bölgeye göre belirtiler çıkar. Buruna batmalarda hapşırık, kulağa batmada sürekli başını sallama, ayağa batmada yalama ve topallık gibi. Eğer batan parçayı görebiliyorsak bir cımbız yardımı ile oradan uzaklaştırmalıyız çıkartmaya çalışırken daha da içeri kaçırıyorsak fazla uğraşmamalıyız hem Veteriner Hekiminizin işini zorlaştırır hemde daha fazla zarar verebiliriz. Olta kancası batmış ise kancalı kısımdan kırılmalı ve kendi ekeni etrafında çevirerek çıkartılmalıdır. Bölge temizlenmeli eğer var ise alkol ve tentürdiode ile yara tuvaleti yapılmalıdır. Gezinti güzergahınız üzerinde başkaları taafından ona zarar verebilecek atıklarla uğraşmayı severler özllikle bu gibi atıklar bazen zehir özelliği taşımaktadır. Çamaşır suları, klorlu atıklar, asit özelliği taşıyan cisimler bazen boya ve kimyasal kalıntılar onlar ölümcül olabilir. Böyle bir durumda hemen cisim ağızdan alınmalıdır. Yediği nesneyi tanıyorsanız onunla birlikte hiç vakit kaybetmeden Veteriner Hekiminize danışın onun size verecegi bilgiler ve basit uygulamalarla zehirlenmenin önüne geçebilirsiniz.

Yaz aylarının gelmesi ile piknik alanlarında serbest ve mutlu bir hayat süren minikler mangal ateşi ile yanma boğulma tehlikesi yada böcek yılan sokması ile karşılaşırlar. Mangal ateşinin yere düşmesi bazen onların merakları sayesinde burunlarına yada ayaklarına yapışır ve ileri derecede yanıklar olusturmaktadır. Böyle bir durumda köz hemen vücuttan uzaklaştirilmalı ve yanık bölgesinin kirlenmemesi sağlanmalıdır. Normalde köpekler mükemmel bir yüzücüdür bazen aşırı yorgunlukta ve ani düşmelerde bogulma tehlikesi atlatır. Bu durumda onu hemen güvenli bir yere götürmelidir eğer çok su yuttu ise ve baygınsa onu arka ayaklarından tutup kaldırın ve sallayın akcigerlerdeki suyu boşaltabilirsiniz. Eğer dilini yutmuşsa ağzını açıp dili dışarı çekilmeli ve nefes almıyorsa suni tenefüs yapılmalıdır. Dostlarımız özellikle uçan böceklerin onlar için yaratıldığını ve onların oyuncağı oldugunu düşünürler ve böcekeleri kovalamaktan zevk alırlar bazan bu zevkli oyunları onların hayatını riske edebilir arı sokması yada böcek ısırmalarında ilk yapılacak arının ignesini yada kancaları ile asılı kalmış böceği uzaklaştırmaktır. İlk yapılacak işlem ısırılan yeri sıkarak zehirin vücüda yayılması engellenmelidir sişmenin önüne geçmek için soğuk kompres yapılmalıdır alerjik reaksiyonlar (vücütta şişme, solunum güçlüğü, salya artışı, dengesiz yürüyüş v.s.)  şekilleniyorsa vakit kaybetmeden en yakın kliniğe ulaşmalıdır.

Hemen hemen en sık rastlanan kazalar bunlar olmakla birlikte ufak tefek tedbirler le bunların onüne geçebiliriz örnegin kedilerin çiftleşme mevsiminde ve sinek kovaladıkları zamanlar pencereyi kapamak, trafiğin yogun olduğu bölgelerde tasmasız dolaştırmamak, kurumuş otların bol olduğu alanlardan uzak durmak eğer köpeğimizde dışardan yeme alışkanlığı var ise zehirlenmenizn olabileceği yerlerde ağızlık takmak, yanan ateş yada sıcak sudan uzaktutmak, teknede onun düşmemesi için önlem almak suda onu fazla yormamak ilk akla gelen tedbirlerdir. Bazen ne kadar tedbirli olursak olalım kaza kaçınılmaz olsada unutulmamalıdır ki kaza sonrası onun sizin yardımınıza ihtiyacı olabilir lütfen soğukkanlı olalım.

.

Veteriner Hekimi Bülent DÖLEN

<<Bir önceki konu

Konular

Bir sonraki konu>>


[Giriş] [Kliniğimiz] [Pet Info] [Fotoğraf Galerisi] [Bize Ulaşın]

© Copyright 2004 AK-VET Veteriner Kliniği